Geen Paniekstoornis maar een Storing

tekst met "een paniekstoornis is gewoon een storing" op achtergrond met logo van Hypnotherapie Kloens

Van Paniekstoornis naar Storing en Hoe Je Het Kunt Oplossen

Heb je ooit het gevoel gehad dat je lichaam volledig op hol slaat zonder duidelijke reden? Je hart bonkt, je ademhaling versnelt, je begint te zweten en het lijkt alsof je geen controle meer hebt. Dat zijn typische symptomen van een paniekaanval. Hoewel dit beangstigend kan voelen, is een paniekaanval in wezen een briljant beschermingsmechanisme van je lichaam. Maar wat als deze natuurlijke reactie verandert in een probleem?

Je kun je paniekstoornis beter hernoemen naar paniekstoring: het is geen teken dat er iets ‘mis’ is met jou, maar eerder een tijdelijke storing in je interne systeem. Net zoals een computer vast kan lopen, kan je lichaam in een loop terechtkomen die zichzelf steeds opnieuw activeert. Het is mogelijk deze storing te doorbreken, maar hoe?

Wat gebeurt er tijdens een paniekaanval?

Een paniekaanval is eigenlijk een overlevingsmechanisme dat in werking treedt wanneer je lichaam extreme stress ervaart. Het brengt je in de zogeheten 'vecht-of-vlucht'-modus:

  • Je hartslag versnelt om meer bloed naar je spieren te pompen.
  • Je ademhaling verandert om meer zuurstof binnen te krijgen.
  • Je begint te zweten om je lichaam af te koelen.
  • Je voelt druk op je borst, alsof je niet genoeg lucht krijgt.

Dit alles gebeurt om je te beschermen en overtollige stresshormonen af te voeren. Het is een automatische reset van je systeem.

Wanneer wordt paniek een storing?

Een paniekaanval is op zichzelf dus niet gevaarlijk, maar het probleem ontstaat wanneer je bang wordt voor de paniekaanval zelf. Dit creëert een vicieuze cirkel:

  1. Je ervaart een paniekaanval.
  2. De angst voor een nieuwe aanval zorgt voor extra stress.
  3. Deze stress triggert opnieuw een paniekaanval.

Zo ontstaat een eindeloze lus waarin paniek zichzelf blijft voeden. Je raakt vast in een patroon dat steeds moeilijker te doorbreken lijkt.

Een storing in "je systeem"

In plaats van jezelf te zien als iemand met een 'stoornis', kun je het anders bekijken: je systeem heeft een bug. Het mooie van deze benadering is dat je dan kan begrijpen dat een bug kan worden opgelost. Je lichaam en geest willen namelijk altijd herstellen en terugkeren naar balans.

Net zoals je een computer opnieuw kunt programmeren, kun je je interne systeem resetten.

Maar hoe doorbreek je de vicieuze cirkel?

1. Begrijp de trigger

Elke paniekloop begint ergens. Vaak is er een onderliggende oorzaak die je niet bewust hebt opgemerkt. Dit kan een onverwerkte ervaring zijn, langdurige stress, of een specifieke situatie die je brein als 'gevaarlijk' heeft gelabeld.

2. Werk met je onbewuste

Veel van wat paniek veroorzaakt, speelt zich af op onbewust niveau. Je bewustzijn probeert de symptomen te begrijpen, maar dat kan averechts werken. Door technieken zoals hypnotherapie kun je direct met je onbewuste brein communiceren en de oorspronkelijke trigger aanpakken.

3. Herprogrammeer oude patronen

Tijdens een paniekaanval volgt je lichaam een vast patroon. Door deze te herprogrammeren, leer je je systeem anders reageren op stress. Dit kan door ontspanningstechnieken, visualisaties en het herschrijven van negatieve gedachten.

4. Stop de feedbacklus

Belangrijk is ook het verminderen van de angst-voor-de-angst. Wanneer je stopt met bang zijn voor paniek, kan de lus zichzelf niet meer voeden. Wanneer je dit principe bewust begrijpt en onbewust werkt om de angst te verminderen via bovenstaande punten weet je op een gegeven moment intern dat de paniekaanval niet meer gaat plaatsvinden. Dan verdwijnt je angst.

 

Klaar voor een reset?

Een paniekaanval hoeft je leven niet over te nemen. Door de juiste aanpak kun je de lus doorbreken en de regie terugnemen. Het is geen kwestie van 'sterker zijn', maar van slimmer omgaan met hoe jouw systeem werkt.

 

Meer informatie? Therapie onder hypnose, hoe werkt het? of neem contact met mij op om te bespreken hoe hypnotherapie je kan helpen om jouw reset te vinden en je storing op te lossen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.