Over mij, Catharine Kloens


Catharine Kloens, eigenaar van Hypnotherapie Kloens.

Gefascineerd door het brein

Toen ik kennis maakte met hypnose en hoe dat ingezet kan worden bij hypnotherapie kwam ik er achter dat je de hersenen ook op een totaal andere manier kan benaderen. Ik ben zo enthousiast geworden dat ik sinds september 2022 een eigen praktijk hypnotherapie heb.


Wat kenmerken van mij

Ik ben Catharine Kloens, 54 jaar, getrouwd en moeder van een zoon en een dochter. In mijn vrije tijd speel ik contrabas bij de Orchest-Vereeniging in Dordrecht. Ik hou van knutselen, lezen, fotografie en film en ik sta af en toe andersom, op mijn handen.

Via natuurkunde naar het brein

Na de middelbare school besloot ik natuurkunde te gaan studeren, uit interesse hoe alles werkt om ons heen. Die studie bleek voor mij te theoretisch en abstract en toen kwam ik de opleiding tot laborant Klinische Neurofysiologie tegen. Als laborant KNF heb je kennis van natuurkunde nodig om de signalen van de hersenen en het zenuwstelsel te meten. Ik leerde heel veel over de hersenen en raakte gefascineerd door de werking ervan. Ik ontdekte ook dat ik het heel fijn vond om met mensen te werken. 

Laborant Klinische neurofysiologie

Ik heb 30 jaar gewerkt in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht op de afdeling Klinische Neurofysiologie. Ik deed onderzoek bij patiënten met klachten van de hersenen en het zenuwstelsel om de arts te helpen een diagnose te stellen. Het leukste aan dit werk vond ik patiënten op hun gemak stellen, zodat ze zich kunnen ontspannen. Een ontspannen patiënt is een optimaal onderzoek, dus dat was zowel voor de patiënt als voor mij het meest optimale resultaat.

Het onderzoek wat ik dagelijks deed was het hersenfilmpje, het EEG. Dat wordt vaak afgenomen bij patiënten met verdenking epilepsie. Op het EEG zie je allemaal ritmes, en die veranderen als je bewustzijn verandert: waak, doezelen, slaap. Ik dacht daar wel zo'n beetje alles van te weten. Totdat ik hoorde dat de staat van hypnose ook met een EEG te meten is. Waarom wist ik hier niks van? Ik werd nieuwsgierig en besloot een opleiding te volgen.

De hypnose-opleiding

In 2021 starte mijn hypnose-opleiding en ik viel van de ene verbazing in de andere. Hypnose is niet alleen een andere bewustzijnsstaat, met hypnose kun je gedrag heel snel veranderen. In 1 sessie was ik compleet van mijn rijangst af. Waarom wist ik hier niks van? Jarenlang heb ik geworsteld met onzekerheid door mijn pestverleden. Ik verhuisde op mijn 12e als onbevangen plattelandsmeid van Meerkerk naar Dordrecht en in de stad viel ik buiten de boot met mijn kinderlijke spontaniteit en mijn kleding die uit de mode was. Ik had geen merkkleding en het ergste: ik had "nep-Nikes". 

Ik werd opgewacht in de toiletten en bekogeld met sneeuwballen, briefjes met "ik ben dom" werden op mijn rug geplakt. Ik werd vastgehouden en dan knoopten ze de met de veters van mijn nep-Nikes mijn voeten superstrak aan elkaar vast, waardoor ik geen kant op kon. Het zorgde ervoor dat ik altijd op mijn hoede was en onzeker werd, me niet durfde uit te spreken.

In de begintijd in het ziekenhuis vond ik het doodeng om patiënten hardop te roepen in de wachtkamer. Door er dwars doorheen te gaan en het te blijven doen werd dat met de jaren minder, maar het stak dan in een andere situatie weer de kop op. Zo klapte ik dan ineens dicht voor Sinterklaas, toen ik die bezocht met mijn kinderen. Het schaamrood op de kaken, want wat vond ik dat stom van mezelf. In twee sessies heb ik ook dat compleet opgelost.

De vrijheid die ik nu ervaar, dat gun ik iedereen.

Een eigen praktijk hypnotherapie

Na de 1e hypnose-opleiding was het een logische stap om een eigen praktijk hypnotherapie te starten. Tijdens de 2e en 3e opleiding heb ik het nog gecombineerd met mijn werk in het ziekenhuis. Mijn eigen ervaring met hypnotherapie en de ervaringen van mijn klanten hebben ertoe geleid dat ik uiteindelijk mijn baan in het ziekenhuis heb opgezegd, om fulltime sessies te kunnen geven. Een paniekaanval is zo heftig, en ik word er superblij van als klanten dit in 3 sessies kunnen tackelen met behulp van hypnose. 

Bij paniek en angst wordt je voor je gevoel overgenomen door je lichaam, je kan geen kant op. Dat komt omdat het een onbewuste reactie is. In hypnose werk je met je onbewuste. Als je de paniek niet onder controle krijgt en al zoveel hebt geprobeerd, probeer het dan eens onbewust. Hoe verbaasd zal jij zijn?

Wil jij hypnotherapie ervaren?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op: