Rijangst? Ontdek 10 tips voor ontspannen autorijden.

Gepubliceerd op 19 april 2024 om 12:39

Wil jij van je rijangst af?

Ontdek 10 tips voor ontspannen autorijden.

 

Autorijden biedt velen vrijheid en plezier, maar voor sommigen brengt het juist angst en stress met zich mee, vooral op de snelweg. Gelukkig zijn er manieren om deze angsten te overwinnen en weer met vertrouwen achter het stuur te zitten.

Hier zijn 10 bruikbare tips om ontspannen te kunnen rijden:

 

1. Ontwikkel perifeer zicht

Richt je focus niet te strak op één punt, maar verbreed je blikveld en neem alles om je heen waar zonder directe focus.

2. Zachtjes knipperen

Oefen bewust met zachtjes knipperen tijdens het rijden om je ogen te ontspannen en te voorkomen dat ze te gespannen raken.

3. Ademhalingsoefeningen voor ontspanning

Diep ademhalen en bewust je ademhaling reguleren kan helpen om angst te verminderen en je te ontspannen tijdens het rijden. Probeer de "4-4-4-4 ademhalingstechniek": adem in voor vier tellen, houd je adem vast voor vier tellen, adem uit voor vier tellen, en wacht dan weer vier tellen voordat je opnieuw inademt. Herhaal deze cyclus een paar minuten lang om stress te verminderen en je kalmer te voelen.

4. Visualisatie

Visualiseer jezelf als kalm, ontspannen en zelfverzekerd achter het stuur voordat je de weg op gaat.

Om een visualisatie te doen van een autorit, begin je met ontspannen en focus je op je ademhaling. Sluit je ogen en stel je voor hoe je in de auto stapt, hoe je comfortabel zit en hoe de auto aanvoelt. Visualiseer de route die je gaat nemen, zie de weg voor je en merk op hoe je met gemak en vertrouwen rijdt. Zie het verkeer om je heen en beeld je in hoe je adequaat reageert op andere weggebruikers en verkeerssituaties. Voel de rust en controle die je hebt over de auto, en eindig de visualisatie met het succesvol bereiken van je bestemming. Open je ogen weer wanneer je klaar bent en voel je voorbereid en zelfverzekerd voor de rit die komen gaat.

5. Muziek of luisterboeken

Luisteren naar rustgevende muziek of luisterboeken kan afleiding bieden en helpen om je te ontspannen tijdens het rijden.

6. Fysieke ontspanningsoefeningen

Span en ontspan bewust je spieren terwijl je rijdt om fysieke spanning te verminderen.

7. Gebruik een navigatiesysteem

Het hebben van een navigatiesysteem kan helpen om je route te plannen en je zelfvertrouwen te vergroten tijdens het rijden

8. Gebruik zelfhypnose technieken, affirmaties en omdenken

Kalmeer jezelf door jezelf eraan te herinneren dat je auto gemaakt is om de snelheid aan te kunnen. Zie elke rit als een kans om je rijvaardigheden te verbeteren en jezelf te bewijzen dat je in staat bent om veilig en zelfverzekerd te rijden. Denk aan de vrijheid, onafhankelijkheid en de mogelijkheid om nieuwe plaatsen te ontdekken die autorijden met zich meebrengt. Herhaal de volgende affirmaties voor jezelf, bijvoorbeeld elke ochtend om je mentaal voor te bereiden op de weg en je zelfvertrouwen te vergroten:

"Ik ben kalm en in controle achter het stuur."

"Elke keer dat ik rijd, voel ik me zelfverzekerder."

"Ik kan de snelheid van de auto makkelijk aan, ik ben een veilige bestuurder."

9. Rijd in rustige periodes

Vermijd drukke tijden op de weg als je je angstig voelt, en kies rustige periodes om te rijden. Hoe meer je rijdt hoe meer vertrouwen je krijgt.

10. Hypnotherapie

Als je rijangst ernstig is en niet verbetert met zelfhulpmethoden kun je de hulp inschakelen van een hypnotherapeut. Dan werk je in jouw specifieke situatie toe naar de oplossing. Angstgevoelens kunnen een onbewust patroon zijn geworden. In hypnose ben je in contact met je onbewuste en dan kun je het makkelijker veranderen dan wanneer je het alleen bewust probeert.

 

Met deze tips en technieken kun je stap voor stap je rijangst overwinnen en weer met vertrouwen de weg op gaan. Laat rijangst je niet langer beperken, maar geniet van de vrijheid en plezier die autorijden met zich mee kan brengen.

Vanaf september elke dinsdag de Kloens Kwinkslag! Schrijf je hieronder in.