Pijn is van het brein

Gepubliceerd op 25 december 2022 om 17:44

Pijn is een signaal

Je lichaam zit vol met zenuwen die in verbinding staan met je hersenen. Wanneer je ergens in je lichaam iets voelt, gaat er een prikkel via je ruggemerg naar je hersenen. Je hersenen beslissen vervolgens of je daadwerkelijk pijn voelt of niet. Pijn is dus van het brein!

Pijn is ook altijd een signaal. Een signaal dat er letsel is, of overbelasting. Het is daarom erg belangrijk om je eerst medisch te laten onderzoeken als je pijn ervaart.

 

Chronische pijn

Bij chronische pijn zonder aanwijsbare schade is er iets anders aan de hand. Pijn lijkt van een bepaalde plek te komen maar schade is niet (meer) te zien.

Waarom er pijn is of blijft is niet duidelijk. Dan wordt het behandelen van de pijn veel lastiger.

Maar wist je dat chronische pijn in de medische wetenschap betekent dat je pijn langer dan 3 tot 6 maanden voortduurt?

Chronische pijn betekent dus niet pijn waar je nooit meer vanaf komt!

 

Pijn en angst

Pijngevoeligheid is per persoon verschillend. Pijn kan door ziektes en/of verwondingen gevoeliger worden. Pijnklachten die langer bestaan hebben namelijk invloed op je zenuwstelsel. Je reageert dan gevoeliger op prikkels, zoals licht, geluid en pijn. 

Angst speelt ook een grote rol. Bij echte angst gaat de pijndrempel omhoog en neemt pijn af, omdat overleving dan belangrijker is.

Bij onbestemde vage angst neemt de pijngevoeligheid juist weer toe.

Wanneer je bijvoorbeeld je been breekt ervaar je eerst helse pijn. Als uiteindelijk je been in het gips zit zakt de pijn, terwijl je been nog steeds even gebroken is als eerst. Je systeem, je lichaam weet dan dat alles veilig is en dat het goedkomt, waardoor de pijn afneemt.

 

Hypnotherapie bij pijn

Bij chronische pijn kan hypnotherapie verlichting of zelfs verlossing bieden.

Je kunt het zien als een alarmsysteem tegen inbrekers wat niet meer goed werkt. Het alarm gaat te pas en te onpas af.  Het alarmsysteem moet dus worden gerepareerd, oftewel, er moet duidelijk gemaakt worden dat er géén gevaar dreigt. Met hypnotherapie krijg je toegang tot je onbewuste, waardoor je ook toegang krijgt tot je alarmsysteem. Zo kun je de knop omdraaien die ervoor zorgt dat je alarm, de pijn dus, wordt verminderd of uitgeschakeld.

Met hypnotherapie kun je ook op zoek naar de bedoeling van jouw pijn. Het zou namelijk ook kunnen dat jouw lichaam, je onbewuste, je een signaal geeft dingen anders aan te pakken dan je nu doet.

 

Medische verklaring

Wanneer ik met jou rechtstreeks ga werken met de pijn is een medische verklaring nodig.

Vermoed je dat psychische klachten de oorzaak kunnen zijn van jouw pijn? Dan kun je eerst daarmee aan de slag.

Heb je vragen of interesse wat hypnotherapie bij pijn voor jou kan betekenen?

Laat het me weten in de reactie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.