Angst en paniek overwinnen met hypnotherapie

Hoe hypnotherapie kan helpen bij het overwinnen van angst en paniek

 

Angst of paniek maakt dat je niet meer merkt wat er om je heen gebeurt. Vaak kun je dan niet op de juiste manier reageren. Je wordt in beslag genomen door je gedachten en gevoelens en daar reageer je dan meer op dan op je omgeving.

 

De nuttige rol van angst

Angst is een van de 8 basisemoties en heel nuttig. Het helpt je om te reageren als er gevaar dreigt. Je hartslag gaat omhoog, je ademhaling versnelt, je gaat zweten, je spieren spannen zich aan, je bloed stroomt sneller en je lichaam maakt adrenaline aan. Zo is je lichaam optimaal in staat om te reageren: vluchten, vechten of bevriezen.

 

De escalatie van angst

Helaas kunnen deze lichamelijke reacties ook de angst versterken, waardoor je last kan krijgen van paniekaanvallen. Dat kan zo extreem worden dat je een fobie ontwikkelt. Daarom is het belangrijk dat je leert om effectieve manieren te vinden om met angst om te gaan.

 

De rol van het brein

Hoe komt het dat de ene mens bang is voor iets en de andere niet? Dat komt door je brein. Daar ontstaan allemaal chemische stoffen waardoor je bovengenoemde lichamelijke reacties krijgt. Daar kun je niks aan doen, dat gaat vanzelf, het gaat onbewust. Maar wat als dit optreedt zonder werkelijk gevaar? Op dat moment is de reactie niet nuttig en is het verlangen om van de angst af te komen begrijpelijk. 

 

Angst als belemmering

Wanneer angst je leven beperkt heb je een probleem. Je kan in een isolement komen door je angst. Bijvoorbeeld omdat je bang bent voor honden of spinnen, je het eng vindt om auto te rijden, je niet durft te praten voor een groep mensen, of omdat je bang bent om naar buiten te gaan. Wanneer je angst je levensgeluk in de weg staat, is het tijd om je angst te overwinnen.

 

Hypnotherapie als oplossing voor je angst

Met hypnotherapie helpt om van je angst af te komen. Je ervaart dan niet meer die automatische lichamelijke reactie. In hypnose kunnen we namelijk communiceren met je onbewuste. Je werkt in hypnose met de angst zelf, het gevoel van de angst, en dat kun je omdraaien naar een ander gevoel. Je laat het onbewuste weten dat de angst niet meer nodig is. De volgende keer dat je in de situatie komt waar je angst had ervaar je misschien nog wel wat restgedachten, maar het gevoel en de lichamelijke reactie blijft weg.

 

Hypnotherapie als gids

Wanneer je je angst wilt overwinnen kunnen beperkende gedachten zoals bijvoorbeeld “ik kan het toch niet”  of “ik ben niet goed genoeg” je flink in de weg zitten. Dit soort gedachten zijn net als je angst vaak ontstaan in de loop van je leven, bijvoorbeeld door gebeurtenissen in je verleden of ervaringen met je ouders, klasgenoten, docenten, dierbaren of vrienden. Wanneer het je lukt om dit soort gedachten los te laten wordt het makkelijker.  Ook daarbij kan hypnotherapie je helpen en zijn deze gedachten te veranderen in gedachten die je niet meer beperken maar juist helpen.

 

3 sessie-traject hypnotherapie 

Als je klaar bent om je angst te overwinnen, bied ik een 3-sessie traject aan. 

In de eerste sessie brengen we je angst precies in kaart en ga je voor het eerst ervaren hoe hypnose werkt. Ik begin dan met een lichtere techniek die je een inzicht of een oplossing geeft voor je angst en we bereiden zo je onbewuste alvast voor op de 2e sessie. In de 2e sessie gaan we dan echt aan de slag om je angst, en de onbewust automatische programma's die daaraan gekoppeld zijn te verwijderen. In de 3e sessie bekijken we welk effect de eerste twee sessies hebben gehad en of er nog restgevoelens zijn of problemen die pas ontstaan nadat de angst is getransformeerd. Dat lossen we dan op in die sessie. 

 

Hypnotherapie Kloens in Dordrecht

Woon je in de buurt van Dordrecht? Dan ben je van harte welkom in mijn praktijk. Het is ook mogelijk om online een 3-sessie traject te volgen. Samen kunnen we werken aan het herwinnen van controle over je leven.

Neem gerust geheel vrijblijvend contact met mij op via de button hieronder: 

Voor meer informatie over hypnose en hypnotherapie bij Hypnotherapie Kloens in Dordrecht: 

www.hypnotherapiekloens.nl/werkwijze

of volg mij op