Angst overwinnen met hypnose?

Gepubliceerd op 13 april 2023 om 22:41

Angst of paniek maakt dat je niet meer merkt wat er om je heen gebeurt. Vaak kun je dan niet op de juiste manier reageren. Je wordt in beslag genomen door je gedachten en gevoelens en daar reageer je dan meer op dan op je omgeving.

Angst is een van de 8 basisemoties en heel nuttig. Het helpt je om te reageren als er gevaar dreigt. Je hartslag gaat omhoog, je ademhaling versnelt, je gaat zweten, je spieren spannen zich aan, je bloed stroomt sneller en je lichaam maakt adrenaline aan. Zo is je lichaam optimaal in staat om te reageren: vluchten, vechten of bevriezen.

Deze lichamelijke reacties kunnen echter ook de angst versterken, waardoor je last kan krijgen van paniekaanvallen. Dat kan zo extreem worden dat je een fobie ontwikkelt.

Hoe komt het dat de ene mens bang is voor iets en de andere niet? Dat komt door je brein. Daar ontstaan allemaal chemische stoffen waardoor je bovengenoemde lichamelijke reacties krijgt. Daar kun je niks aan doen, dat gaat vanzelf, het gaat onbewust. Heb je deze reactie terwijl je eigenlijk wel weet dat het niet nodig is om bang te zijn?  Dan is het niet nuttig meer. Dan wil je er liever vanaf toch?

Wanneer angst je leven beperkt heb je een probleem. Je kan in een isolement geraken door je angst. Bijvoorbeeld omdat je bang bent voor honden of spinnen, je het eng vindt om auto te rijden, je niet durft te praten voor een groep mensen, of omdat je bang bent om naar buiten te gaan. Wanneer je angst je levensgeluk in de weg staat is het tijd om je angst te overwinnen.

Hypnotherapie kan je helpen om van je angst af te komen. Je ervaart dan niet meer die automatische lichamelijke reactie. In hypnose kunnen we namelijk communiceren met je onbewuste. Je werkt in hypnose met de angst zelf, het gevoel van de angst, en dat kun je omdraaien naar een ander gevoel. Je laat het onbewuste weten dat de angst niet meer nodig is. De volgende keer dat je in de situatie komt waar je angst had ervaar je misschien nog wel wat restgedachten, maar het gevoel en de lichamelijke reactie blijft weg.

Wanneer je wilt veranderen en je angst wilt overwinnen kunnen beperkende gedachten zoals bijvoorbeeld “ik kan het toch niet”  of “ik ben niet goed genoeg” je flink in de weg zitten. Dit soort gedachten zijn net als je angst vaak ontstaan in de loop van je leven, bijvoorbeeld door gebeurtenissen in je verleden of ervaringen met je ouders, klasgenoten, docenten, dierbaren of vrienden. Wanneer het je lukt om dit soort gedachten los te laten wordt het makkelijker.  Met hypnotherapie zijn deze gedachten te veranderen in gedachten die je niet meer beperken maar juist helpen.

 

Wil jij je angst overwinnen met hypnotherapie?

Met een 3-sessie traject kan ik jou helpen.

In sessie 1 stellen we vast wat de angst precies is en bereiden we je onbewuste voor op verandering.

In sessie 2 nemen we de angst weg en installeren we de gewenste verandering in je onbewuste.

In sessie 3 bevestigen we de verandering in je onbewuste.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.